Undersøkelse
Tannundersøkelse
En tannundersøkelse bør gjennomføres én til to ganger i året. Om det er lenge siden du besøkte en tannlege er det på tide å bestille en tannundersøkelse hos tannlegen så fort som mulig. En tannlegeundersøkelse vil gi deg svar på hvordan din orale helse ser ut, og på den måten kan du få tips til forebygging av plager.
Under selve undersøkelsen vil tannlegen undersøke om det finnes karies eller andre defekter, samt se etter tegn på tannkjøttsykdom, og rense tennene dine. En undersøkelse kan omfatte røntgenbilder eller andre diagnostiske prosedyrer. Tannlegen vil også gi deg tips på hvordan du skal børste tennene på en korrekt måte, mat og matvaner som kan påvirke dine tenner og eventuelle estetiske behandlinger som skulle passe ved behov.

Derfor er undersøkelsen viktig
Regelmessige undersøkelser hos tannlegen bidrar til å beskytte din munnhelse og helsen i sin helhet. Tegn på sykdommer som revmatoid, artritt, lupus og diabetes kan påvises ved undersøkelse hos din tannlege og det er derfor viktig at du går regelmessig til undersøkelser.
Din tannlege får under tannundersøkelsen en mulighet til å oppdage eventuelle munnhelseproblem og kan gi deg tips på hvordan du skal ta vare på tennene dine.
Det anbefales at voksne planlegger regelmessige tannundersøkelser med intervaller bestemt av tannlegen. Om du ikke lenger har dine naturlige tenner, er det viktig å oppsøke tannlegen for regelmessige undersøkelser for å opprettholde en god munnhelse.
2 ting verdt å vite om tannundersøkelse
Mennesker som lider av diabetes har økt risiko for å få tannkjøttsykdom. Mange mennesker sliter med helsen og går på medisiner som også kan påvirke den orale helsen.
- Din tannlege kan hjelpe deg gjennom å komme med nyttig informasjon, tips og hjelp på hva du kan gjøre for å forebygge så mye som mulig.
- En undersøkelse hos tannlegen er altså ikke kun en rens eller et røntgenbilde, men kan også omfatte rådgivning om diett, bruk av tobakksvarer og andre livsstilsfaktorer som kan påvirke din orale helse.

Tannrøntgen
Tannlegen behøver bilder av din munn og alle dine tenner for å diagnostisere eventuelle problemer som ikke er synlige under tannundersøkelsen.
Røntgenbildene gir tannlegen mye informasjon om tennenes tilstand. Tannlegen kan derfor gå gjennom bildene sammen med deg og forklare hva som må gjøres og hvorfor. Det er ikke alltid nødvendig med røntgenbilder og det blir kun tatt ved behov. Selve stråleeksponeringen fra røntgenmaskinen er veldig lav og derfor ikke farlig, men om du har spørsmål angående strålingen kan du ta kontakt med din tannlege.
8 ting en undersøkelse kan inneholde:
- Evaluering av din generelle helse og munnhygiene.
- Evaluering av risikoen for karies, tannkjøtt- eller beinsykdom.
- Evaluering av ditt behov for tannerstatning.
- Sjekk av bitt og kjeve.
- Fjerning av flekker eller avleiringer på tennene.
- Demonstrasjon av riktig rengjøringsteknikk for tennene eller protesene.
- Anbefaling av behov for fluor.
- Eventuelt røntgenbilder eller, om nødvendig, andre diagnostiske prosedyrer.
Avtrykk av tenner
I noen tilfeller kan tannlegen anbefale å ta et avtrykk av en eller begge kjever for å produsere en kopi av tennene og munnvevet ditt.
Tannavtrykk kan hjelpe tannlegen eller tannpleieren med å:
- evaluere bittet ditt.
- lage en beskyttelsesskinne til tennene.
Tannlegen eller tannpleieren vil fylle en avtrykkskje som er formet for å passe inn i munnen med et mykt, gelatinlignende materiale og plassere dem over dine øvre eller nedre tenner. Etter noen minutter fjernes avtrykkskjeen, og den kan da brukes til å lage en tannstøping av munnen. Tannlegen kan også be deg om å bite på et mykt materiale for å registrere og evaluere bittet ditt. Dette er noe som går ganske fort å gjennomføre, og det fører heller ikke til noe smerte.
Resultater
Etter undersøkelsen vil tannlegen diskutere munnhelsen din, inkludert risikoen for karies, tannkjøttsykdom og andre orale helseproblemer, samt forebyggende tiltak du kan gjøre for å forbedre og beskytte din tannhelse.
Tannlegen vil også anbefale når du skal tilbake for et oppfølgingsbesøk. Hvis du har høy risiko for karies eller tannkjøttsykdom eller har andre problemer med munnen, kan tannlegen eller tannpleieren anbefale hyppige tannundersøkelser. Undersøkelsen kan være nødvendig for å håndtere noen av disse funnene, og kan forklares ved en konsultasjon.
Noen behandlinger hos tannlegen kan utføres av tannpleieren.
Om du er usikker på noe eller har problemer med dine tenner er du alltid velkommen til å ta kontakt med oss!