Tanntrekking
Tanntrekking og hva det kan føre til
Tanntrekking kan være et behandlingsalternativ om tanna er dårlig plassert i munnen eller står for nærme en annen tann, eller om tannen er sterkt forfallen eller rammet av periodontal sykdom. Trekking av visdomstenner er mer vanlig enn trekking av de øvrige tennene. Om tannlegen mener at tannen ikke kan reddes bør den trekkes. Etter tanntrekking kan man oppleve problemer knyttet til tygging som kan ha innvirkning på din orale helse. Tannlegen vil alltid informere deg om alternative behandlinger før en tanntrekking utføres.

Trekking av visdomstenner
Visdomstenner er de siste tennene som utvikler seg i munnen. De ligger lengst bak og er ikke alltid med i tyggesystemet og kan derfor få hull raskere enn andre tenner. Når en visdomstann forblir under tannkjøttet, eller når den er blokkert fra å vokse ut eller komme normalt inn i munnen, kan tanntrekking være et alternativ.
Alvorlige problemer kan utvikles om ikke visdomstennene har plass til å komme fram. For påvirkede tenner kan alvorlige problemer oppstå dersom sekken som omgir den berørte tannen fylles med væske, og forstørres ved dannelse av en cyste. Denne utvidelsen kan hule ut kjeven og føre til permanent skade på tilstøtende tenner, kjeveben og nerver. Hvis cysten ikke behandles, kan en svulst utvikle seg fra cysteveggene, og en mer komplisert kirurgisk prosedyre kan være nødvendig for fjerning.
Det anbefales å fjerne visdomstennene tidlig på grunn av problemene nevnt ovenfor. Når en person blir eldre, blir det vanskeligere å fjerne visdomstennene og komplikasjoner kan forekomme hyppigere og bli mer alvorlig.
Prosess ved tanntrekking
Når tannen skal trekkes vil tannlegen bedøve tannen, kjeveben og tannkjøttet som omgir området med lokalbedøvelse.
Under utvinningsprosessen vil du føle noe trykk og press. Dette er fra prosessen med å vippe tannen for å utvide kontaktflaten for fjerning.
Du føler trykket uten smerte ettersom bedøvelsesmiddelet har bedøvet nervene og stopper overføringen av smertesignal, men nervene som overfører trykk påvirkes ikke like dypt.
Gi oss beskjed med en gang hvis du føler smerte når som helst under en tanntrekking.
Noen tenner krever snitting. Dette er en veldig vanlig prosedyre som gjøres når en tann er godt forankret i sokkelen, eller roten er buet og sokkelen ikke kan utvides nok til å fjerne den. Tannlegen kutter ganske enkelt tannen i seksjoner, og fjerner en seksjon om gangen.
Smerter etter trekking av tann
Etter en tanntrekking kan man kjenne noe smerte, men smerten går heldigvis fort over. Har du tannlegeskrekk kan du få narkose under selve behandlingen.
Om du får smerter etter en tanntrekking kan tannlegen skrive ut resept på smertestillende tabletter til deg.
Etter noen dager bør du ha det bra igjen og kan fortsette dine normale aktiviteter. Hvis du har kraftig blødning, alvorlig smerte, fortsatt hevelse etter 2 til 3 dager, eller en reaksjon på medisinen, ring vårt kontor umiddelbart.
Hvor lang tid vil det ta før tannkjøttet går tilbake til det normale?
Helbredelsestiden kan variere avhengig av hvilken tann som ble trukket, og størrelsen og tilstanden til tannen. For eksempel har en liten tann et mindre rotsystem enn en av molarene (visdomstennen) dine har. Ernæring spiller også en viktig rolle i helingsprosessen. Å holde munnen ren fra matrester rundt det behandlede området er meget viktig, så vel som å ikke røyke. Røyking kan forårsake komplikasjoner etter operasjonen, samt påvirke vevets helse og beinstruktur. Den første helbredelsesperioden varer vanligvis omtrent en til to uker, hvor vevet begynner å tette seg opp og såret leges.
Det tar imidlertid lengre tid før tannkjøttet og beinet ditt blir helt normalt igjen. Innen tredje til fjerde uke etter ekstraksjonen, skal det meste være helbredet. Du kan fremdeles se eller føle en liten fordypning, men behandlingsområdet bør være mindre ømt. Etter åtte til ti uker bør omtrent to tredjedeler av beinet gjenopprettes i området. Etter fire måneder skal behandlingsområdet være fullstendig restaurert med nytt bein.
Prislister på tanntrekking finner du her.