Tannproteser innen 48 timer
Tannproteser
En tannprotese er en tann som erstatter den originale tannen. Proteser brukes ofte når en eller flere tenner har blitt fjernet (eksempelvis grunnet ulykke eller tanntrekking). Når tannlegen snakker om proteser er det to ulike typer av proteser: en helprotese (gebiss) eller en delprotsese som er en kunstig tann som erstatter den som ikke er der lenger. Proteser vil aldri føles helt som naturlige tenner men kan etterligne en ekte tann slik at ingen ser at det er en protese.
2 typer av tannproteser
Helprotese
En helprotese (som mange referer til som gebiss) lages etter et nøyaktig avtrykk av din gane og kjevekam. Det brukes et materiale av akryl med samme farge som tannkjøttet hvor kunstige tenner i plast eller porselen festes. Protesen til underkjeven er hesteskoformet fordi det skal være plass til tungen. Tungen er med på å holde protesene fast. Man må regne med at det kan ta litt tid før man blir vant med å bruke en helprotese.
Delprotese
Hvis du har noen få tenner igjen vil ofte en delprotese feste seg bedre i ganen. Delprotese vil nok være den beste løsningen for deg om du kun savner noen av dine tenner. En delprotese vil gi deg tyggeevnen tilbake og vil også se naturlig ut.
En delprotese kalles også for en partiell protese. Denne type proteser lages ofte på et støpt metallskjelett med kroker som fester protesen til de naturlige, gjenværende tennene. I noen tilfeller lages det en spesielt utformet krone til protesen som vil gi den ekstra feste. Delproteser kan også lages i akryl uten metallskjelett. Delproteser kan være et godt alternativ til fastsittende broer.

Vi leverer tannproteser kort tid!
En protese er et godt alternativ dersom pasienten har mistet eller behøver å trekke tenner av nødvendige og naturlige årsaker.
Protesene blir laget her i Norge (Oslo).
Derfor vil det ikke ta lengre tid enn et par dager timer før en protese er ferdiglaget. Vanligvis kan dette ta flere uker.
Vi har en tanntekniker med i teamet, og derfor slipper vi å gå gjennom flere ledd før prosessen begynner.
Slik lages en ny protese
- Først blir det tatt et avtrykk eller skann av pasientens munn
- Avtrykket/skannen behandles
- Tanntekniker modellerer opp med voks og stiller opp tenner ut i fra kjevekammen
- Voksen blir byttet om til akryl som er tannkjøttfarget
Nye proteser vil alltid føles litt uvant til å begynne med. Det krever tid å lære seg å bruke munnen og for mange kan det kjennes litt fremmed i startfasen. Du vil lære deg å snakke og tygge med proteser, men bør ha litt tålmodighet i begynnelsen. Musklene (som har et minne) vil lære seg å holde protesen på plass, men i begynnelsen kan det løsne under spising og tale.
Det er vanlig at man føler litt irritasjon, gnaging og økt spyttsekresjon etter at man har satt den inn første gang. Tannlegen vil kontrollere protesen og eventuelt gjøre små justeringer om det er behov for det.
Gode råd for deg som har proteser
Om du allerede har en protese som er løs så må den fôres.
Fôring av proteser gjøres på denne måten:
- Det slipes bort en del av innsiden på protesen for å gjøre mer plass
- Vi bruker protesen som avtrykkskje og tar et nytt avtrykk
- Fyller det manglede med akryl og tilpasningen er gjenopprettet
- Dette gjøres innen 24 timer
Når du gjør justeringer ved en protese er allerede munnen din vant til å ha den der, så du behøver ikke å lære deg å bruke den “på nytt”.
Proteser rengjøres omtrent på samme måte som naturlige tenner, men det er et par ting man bør huske på.
6 tips til hvordan du rengjør en protese:
- La det være vann i vasken når du pusser protesen. Om du skulle miste protesen i en tom vaskeservant kan den fort ødelegges og en biter kan knekkes av.
- Legg den i et proteserensemiddel (eller vanlig vann) slik at den ikke tørker når du ikke har den i munnen.
- Bruk aldri vann hvor temperaturen overstiger 37 grader. Oppvaskmaskinen er ikke anbefalt. For høy varme kan få protesen til å vri/slå seg. Den blir skjev og passer ikke lenger til gommen.
- Protesen bør pusses hver dag for å fjerne matrester og plakk. Spesielt viktig er det å pusse protesens innside nøye.
- Puss gummer, tunge og gane hver morgen med en myk børste. Det sikrer at proteseunderlaget holder seg friskt og du reduserer risikoen for betennelse.
- Kontakt tannlegen hvis protesen brekker, sprekker, løsner eller hvis det skjer noe annet unormalt.
Ta gjerne kontakt med oss om du behøver hjelp eller har spørsmål om proteser.