Tannkrone og broer

Tannkrone og tannbroer

Når det ikke er nok tannsubstans og ingen mulighet for å reparere en tann med en vanlig fylling, så behøver man enten å få en tannkrone eller en tannbro. Forskjellen på en tannkrone og en tannbro er at tannkronen ligger som en “hette” over en tann og en tannbro består av en “falsk tann” som sitter fast på hver sin side av noen av de friske tennene. Tannkronen dekker hele tanna og gir et naturlig resultat. Tannbroer brukes til å koble mellomrommet mellom tennene når det er et gap eller det mangler en eller flere tenner. Priser for tannbroer og tannkroner finner dere her.

tannkrone og tannprotese

7 grunner for tannkrone 

En tannkrone kan være nødvendig i følgende situasjoner: 

 1. For å beskytte en svak tann mot å knekke eller for å holde sammen deler av en sprukket tann. 
 2. Å gjenopprette en ødelagt tann, eller en tann som er blitt veldig nedslitt. 
 3. Å dekke og støtte en tann med stort fyll når det ikke er mye tann igjen. 
 4. Å holde en tannbro på plass.
 5. For å dekke misformede eller sterkt misfargede tenner. 
 6. Å dekke et tannimplantat. 
 7. Å gjøre en kosmetisk modifikasjon.

3 typer av kroner

Gullkrone

Gullkrone har veldig lang levetid og er veldig slitesterk. det egner seg spesielt godt for pasienter som sliter med tanngnissing. dette er også heldekket krone av gull

Metallkeramisk krone (MK-krone)

En metallkeramikk-krone inneholder en kjerne av metall mens overflaten består av porselen. Metallet gir kronen styrken mens porselenet gir kronen et akseptabelt estetisk utseende. Den typen krone brukes ofte på de bakerste tygge tennene. 

Helkeramisk Kroner

Hele keramiske kroner er veldig behagelige og har ofte en veldig god passform. De er dessuten ikke følsomme for temperatur. Helkeramiske kroner, koster mer på grunn av håndverket som er involvert i fremstillingen. På den annen side er helkeramiske kroner veldig sterke og varer lenger.3 ting du bør vite om tannbro

1. Grunner til tanntap

Tannbroer kan være avgjørende for å fylle hull mellom tennene og gjøre et smil hel og komplett. 

Her er 7 grunner til hvorfor man kan miste tenner:

 1. Karies/ Hull
 2. Sykdom eller forfall
 3. Ulykke
 4. tannutviklingsforstyrrelser
 5. Tannkjøttsykdom
 6. Genetisk eller medisinsk grunn (ektodermal dysplasi)
 7. Narkotika bruk

Smilet ditt sier mye om hvem du er og hvordan du har det. Alle ønsker et vakkert smil og derfor kan mangel på tenner føre til at man får dårligere selvbilde. Det er derfor viktig med undersøkelser hos tannlegen og at du får hjelp om du allerede har mistet en tann eller flere tenner.

Løsninger som partielle proteser, og tannimplantater er også et alternativ om du savner tenner. Broer er ofte det beste alternativet om nabotennene er dårlige, da de er faste tenner, de er også effektive og et rimeligere alternativ til tannimplantat..

tannbroer

2. Hvem er en bra kandidat for tannbro?

Om du mangler mellom en og flere tenner, kan en bro løsning være bra for deg. For at broen skal sitte godt er det viktig at du har god munnhygiene og sterke tenner. Om du har svake tenner kan det hende at tannbroen ikke får et godt nok feste og da vil ikke tannbro være et alternativ for deg. Dette kan du diskutere med din tannlege.

3. Ikke egnet for barn

Tannbroer er ikke foreslått for barn.Hvis barn ramler av sin sykkel og mister en melketann, kan tannlegen foreslå en plassholder. En plassholder plasseres der den kommende tannen skal komme og forhinderer at de andre tennene flytter på seg under tiden.

Kjeven er først ferdig utviklet ved 16-20 års alderen og derfor er det viktig at man venter med å lage en tannbro.

Er du usikker hva som passer deg eller hvordan du bør gjøre om du mangeler en eller flere tenner? Ta kontakt med oss så hjelper vi deg så gjerne.