Tannkjøttbetennelse

Tannkjøttbetennelse

Har du et betent tannkjøtt eller infeksjon i tannkjøttet? 

Å ha betennelse i tannkjøttet kan være veldig vondt og da er det lett at man forsøker å lete etter råd på internett som kan dempe smerten. Det første du bør gjøre er å kontakte din tannlege. Betennelse i tannkjøttet er en form for tannkjøttsykdom (periodontal sykdom) som forårsaker irritasjon, rødhet og hevelse (betennelse) i den delen av tannkjøttet rundt tennene. Det er viktig å ta tannkjøttbetennelse på alvor og behandle den raskt. 

Betennelse i tannkjøttet kan føre til en mye mer alvorlig tannkjøttsykdom, kalt periodontitt, og eventuelt tanntap. Den vanligste årsaken til betennelse er dårlig munnhygiene. Gode vaner som å pusse tennene minst to ganger om dagen, bruke tanntråd hver dag og få regelmessige tannlegeundersøkelser, kan bidra til å forebygge og reversere tannkjøttbetennelse.

tannkjøttbetennelse

6 symptomer på tannkjøttbetennelse:

  1. Hovent eller oppblåst tannkjøtt.
  2. Burgunderrød eller mørkerødt tannkjøtt.
  3. Tannkjøtt som lett blør når du børster eller bruker tanntråd.
  4. Dårlig ånde
  5. Tilbaketrukket tannkjøtt
  6. Ømt tannkjøtt 

Årsaker til tannkjøttbetennelse

Den vanligste årsaken til tannkjøttbetennelse er dårlig munnhygiene som fører til dannelse av plakk på tennene, som igjen forårsaker betennelse i det omkringliggende tannkjøttvevet. 

3 årsaker til at plakk fører til tannkjøttbetennelse:

Plakk dannes på tennene

Plakk er en usynlig, klebrig film som hovedsakelig består av bakterier som dannes på tennene når stivelse og sukker i maten samhandler med bakterier som normalt finnes i munnen. Plakk krever daglig fjerning fordi den former seg raskt.

 

Plakk blir til tannstein

Plakk som holder seg på tennene kan herdes under tannkjøttet og bli til tannstein (kalkulus), som samler bakterier. Tannsten gjør plakk vanskeligere å fjerne, skaper et beskyttende skjold for bakterier og forårsaker irritasjon langs tannkjøttet. Du trenger profesjonell tannrengjøring for å fjerne tannstein.

 

Gingiva blir betent (gingivitt)

Jo lenger tid som plakk og tannstein forblir på tennene dine, desto mer irriterer de tannkjøttet. Med tiden blir tannkjøttet hovent og blør lett. Tannråte (karies) kan også oppstå. Hvis det ikke behandles kan tannkjøttbetennelse bli til periodontitt og i verste fall tanntap.

10 Risikofaktorer 

Tannkjøttbetennelse er dessverre vanlig, og alle kan utvikle det. Her er 10 risikofaktorer for tannkjøttbetennelse: 

  1. Dårlig munnhygiene.
  2. Røyking eller snus.
  3. Alder.
  4. Tørr munn.
  5. Dårlig ernæring, inkludert mangel på C-vitaminer.
  6. Tannrestaureringer som ikke passer ordentlig, eller skjeve tenner som er vanskelige å rengjøre.
  7. Tilstander som reduserer immuniteten som leukemi, HIV/AIDS eller kreftbehandling.
  8. Visse medikamenter, som fenytoin mot epileptiske anfall, og noen kalsiumkanalblokkere, brukt mot angina, høyt blodtrykk og andre forhold.
  9. Hormonelle endringer, for eksempel de som er relatert til graviditet, menstruasjonssyklus eller bruk av p-piller.
  10. Genetikk og medisinske tilstander som visse virus- og soppinfeksjoner.

Kronisk tannkjøttbetennelse

Kronisk betennelse i tannkjøttet har blitt antatt å være assosiert med noen sykdommer som luftveissykdom, diabetes, koronararteriesykdom, hjerneslag og revmatoid artritt. Noen undersøkelser tyder på at bakteriene som er ansvarlige for periodontitt, kan komme inn i blodet ditt gjennom tannkjøttvevet, og deretter muligens påvirke hjertet, lungene og andre deler av kroppen din. 

Regelmessige tannlegebesøk

Kontakt tannlegen eller tannpleieren din regelmessig for tannlegeundersøkelse. Hvis du har risikofaktorer som øker sjansen for å utvikle tannkjøttbetennelse (periodontitt) bør du kontakte din tannlege for å se hva du kan gjøre for å motvirke utvikling av tannkjøttsykdom.

Når skal jeg oppsøke tannlegen?

Hvis du oppdager tegn eller symptomer på tannkjøttbetennelse bør du bestille time hos tannlegen din så fort som mulig.