Snorking
Hvordan bli kvitt snorking
Lider du av snorking eller sover du med noen som ikke kan slutte å snorke? Vi er alle klar over at søvn er essensielt, og derfor er det viktig å gjøre det man kan for å unngå snorking. Snorking, eller søvnapné, kan være et kronisk problem samt en indikasjon på en alvorlig helsetilstand. Om dette gjelder deg eller en du sover med er det viktig å få hjelp mot snorking.
Snorking er den harde lyden som oppstår når luft strømmer forbi avslappet vev i halsen, og får vevene til å vibrere mens du puster. Nesten alle snorker innimellom, men noen mer og oftere enn andre. Livsstilsendringer, som å gå ned i vekt, unngå alkohol før leggetid eller sove på siden, kan bidra til å stoppe snorking. Noen mennesker behøver hjelp i form av medisinsk utstyr og kirurgi for å redusere eller bli kvitt snorkingen.

Få hjelp av snorkeskinne
Snorking og søvnapné kan i de aller fleste tilfeller behandles hos tannlegen med en spesialtilpasset snorkeskinne. Tannlegen henviser deg til en spesialist dersom det er behov for mer utredning.
Hva er en snorkeskinne?
En snorkeskinne er en konstruksjon av plast som settes på tennene før du skal legge deg. Det finnes ulike skinner på markedet og skinnens utforming kan påvirke både tilvenningen og effekten. Det vanligste i dag er at skinnen fremstilles i et samarbeid mellom tannlege og tanntekniker og virker ved at underkjeven skyves fremover slik at luftveiene holdes åpne.
Hvordan virker en snorkeskinne?
En snorkeskinne har ofte en god effekt på de fleste mennesker. Snorkeskinner kan ikke brukes dersom du er tannløs og bruker gebiss. Om du har en kombinasjon av egne tenner og en delprotese, kan snorkeskinne lages dersom resttannsettet er sterkt nok. Det er tannlegen som må ta denne vurderingen.
Bivirkninger ved snorkeskinne
I begynnelsen vil du kunne føle ømhet i tennene, sårhet i tannkjøttet og økt spyttproduksjon. Det er helt normalt at du kan føle deg litt øm i begynnelsen. Deler av en tann eller en fylling kan knekkes når man bruker en snorkeskinne, men dette skjer kun ved få tilfeller. Du vil få hjelp av tannlegen din til å justere snorkeskinnen slik at den passer din munn så godt som mulig.
Når du først tar i bruk snorkeskinnen kan det være normalt at du føler at bittet ikke helt stemmer når du tar den av på morningen men dette går oftest over etter en liten stund.
Våre tannleger har god kunnskap og erfaring av snorkeskinner og vil derfor kunne hjelpe deg når du skal ta i bruk en slik.
Obstruktiv søvnapné
Snorking er ofte assosiert med en søvnforstyrrelse som kalles obstruktiv søvnapné (OSA).
Ikke alle som snorker har OSA, men hvis det finnes indikasjoner på at du eller din partner har dette bør en lege oppsøkes for videre evaluering.
OSA er ofte preget av høy snorking etterfulgt av perioder med stillhet når pusten stopper, eller nesten stopper. Til slutt kan denne reduksjonen eller pustepausen føre til at du våkner, og du kan våkne med et høyt fnys eller gisp. På grunn av disse forstyrrelsene kan man få mindre dyp søvn i løpet av natten. Dette mønsteret med pustepauser kan gjentas mange ganger mens man sover. Personer med obstruktiv søvnapné opplever vanligvis perioder der pusten bremser eller stopper opp minst fem ganger i løpet av hver times søvn.
10 symptomer OSA (obstruktiv søvnapné)
- Pustepauser under søvn.
- Overdreven tretthet på dagtid.
- Konsentrasjonsvansker.
- Hodepine på morningen.
- Sår hals når du våkner.
- Rastløs søvn.
- Gisper eller kveles om natten.
- Høyt blodtrykk.
- Brystsmerter om natten.
- Din snorking forstyrrer din partners søvn.
Er du lei av kjerringråd som ikke fungerer eller at det du har kjøpt på apoteket ikke fungerer? Ta kontakt med oss så kan vi hjelpe deg å kartlegge hvilken hjelp du behøver mot din snorking.