Skallfasetter

Hva er skallfasetter (porselensfasader)?

Skallfasetter (også kalt porselensfasader) blir stadig vekk mer populært. Det er en veldig fin måte å skjule misfarget emalje på som gjør at du kan få et friskt og fint smil. Skallfasetter er en vanlig form for kosmetisk tannpleie som gjør at overflaten på tennene får en frisk og fin farge som ser naturlig ut. 

Det legges et tynt lag med porselen som festes på overflaten av tanna. Tykkelsen på porselenet er ikke mer enn 0,3 mm til 0,5 mm og materialet er veldig slitesterkt. 

Skallfasetter settes direkte på tennene dine og gir derfor et jevnt, pent og naturlig resultat.

skallfasett trh

Kan skallfasetter være en løsning for deg?

Denne metoden er en mulig løsning for deg som ønsker hjelp med å oppnå et vakrere smil. Skallfasetter er et populært valg for de med flisete tenner, et gap mellom tennene eller misformede tenner. Skallfasetter ser ut som helt naturlige tenner. 

Skallfasetter kan brukes til å rette opp et bredt spekter av tannproblemer som for eksempel tenner med flekker som ikke kan blekes, flisete, skjeve eller slitte tenner som er misformet og som har ujevne mellomrom eller et stort gap mellom dem.

Tannlegen Rett Hjem skallfasetter

Fremgangsmåte for å lage skallfasetter

  1. For å forberede tennene fjerner tannlegen vanligvis en liten mengde emalje fra forsiden og sidene av tennene. Dette gir plass til skallfasetten slik at tennene dine ser naturlige ut. Man kan også lage skallfasetter uten å fjerne emalje, dersom man har passende utgangspunkt.
  2. Tannlegen gjør et avtrykk, eller avstøp, av de forberedte tennene. 
  3. Tannlegen bestemmer også fargen som passer best for smilet ditt.
  4. Avtrykket sendes til et tannteknisk laboratorium som skreddersyr skallfasettene slik at de passer til tennene dine. Dette kan ta noen dager.
  5. Tannlegen kan gi deg midlertidige skallfasetter som kan brukes i mellomtiden. 
  6. Ved neste besøk vil tannlegen plassere skallfasetter på tennene for å kontrollere passform og form.
  7. Etter eventuelle justeringer blir tennene renset og fasettene blir bundet til tannen.
  8. Ytterligere endringer kan gjøres ved en senere avtale.
skallfasetter estetisk tannbehandling

Hvem kan få skallfasetter?

Tenner og tannkjøtt må være sunt før du får skallfasetter. Tannlegen din kan behandle en hvilken som helst tannsykdom eller skader på tennene før skallfasetter plasseres. Skallfasetter er ikke alltid et godt valg for pasienter som gnisser tenner, fordi de tynne skallfasettene kan sprekke eller knekke. 

Hvis du gnisser tennene, kan tannlegen din foreslå at du bruker en beskyttende skinne mens du sover. 

Selv om tannlegen din fjerner så lite tannemalje som mulig for skallfasett, kan prosessen ikke angres når emaljen er fjernet. Det er mulig for skallfasett å løsne over tid. I så fall kan det være behov for nye. 

Som med all tannpleie, diskuter alle forventninger og behandlingsalternativer med tannlegen. Regelmessige tannlegebesøk er viktig for å holde tennene og tannkjøttet sunt.

For deg som har skallfasetter

Fasettene kan sprekke eller knekke under trykk. Unngå å bite neglene og å tygge på harde gjenstander, for eksempel blyanter eller isbiter. Det kan ta noen dager å bli vant til skallfasettens følelse. Gi beskjed til tannlegen din om bittet ditt ikke føles rett etter at skallfasetten er plassert. Tannlegen vil rette det opp før du forlater kontoret. Hold tennene og tannkjøttet rent ved å pusse og bruke tanntråd hver dag.

 

2 typer av skallfasetter

Det er to typer skallfasett du kan velge imellom:

  1. Porselen fasetter
  2. Kompositt fasetter

Begge typer fasetter ser like ut, men det er noen viktige forskjeller:

Porselen

Harpiksbasert kompositt

Porselensfasetter har også en tendens til å gi et litt mer naturlig, tannlignende utseende og kan dekke mer misfargede og/eller misdannede tenner.

Les mer på HELFO om tilstander som gir deg rett til stønad.

Hvilken fasett en person velger vil avhenge av budsjett, behov og preferanser. En tannlege kan hjelpe deg med å bestemme hvilken type tannfasetter som vil fungere best for deg.

Har du spørsmål angående skallfasetter kan du gjerne ta kontakt med oss her.

Bestill time

This site is protected by reCAPTCHA and the Google     Privacy Policy and     Terms of Service apply.