Rotfylling

Hva er rotfylling

Å rotfylle en tann er noe tannlegen må gjøre når tannen er død eller skadet som følge av en bakteriell infeksjon eller betennelse. Rotfylling av en tann er da nødvendig for å redde tannen. Symptomer på at du behøver å rotfylle tannen kan være at det oppstår en betennelse i rotbenet rundt rotspissen og en tannbyll vil danne en hevelse som ligner en kvise på tannkjøttet. 

rotfylling tannlegebehandlinger

3 tegn på at du behøver rotfylling

Noen årsaker kan være:

  1. Dypt forfall
  2. Gjentatte tannbehandlinger på tannen
  3. Sprekk eller en spalte i tannen 

I tillegg kan en skade på en tann forårsake skader selv om tannen ikke har synlige spalter eller sprekker. Hvis en betennelse eller en infeksjon ikke blir behandlet, kan det forårsake smerte eller føre til en abscess som kan være ekstremt smertefull. Hvis du ikke behandler en tann som behøver rotfylling kan det føre til at tannen må trekkes. 

5 symptomer på at du behøver rotfylling

  1. Tannverk.
  2. Langvarig følsomhet for varme eller kulde.
  3. Du er veldig øm når du tygger eller berører området rundt tannen.
  4. Misfarging av tanna
  5. Hevelse, drenering og ømhet i lymfeknuter samt nærliggende bein- og tannkjøttvev.

Noen ganger er det imidlertid ingen symptomer. Målet med behandlingen er å fjerne all infeksjon fra rotkanalen. Roten blir deretter fylt for å forhindre at infeksjon gjentar seg. 

Hvordan utføres behandlingen?

Selve behandlingen er en tidkrevende prosedyre og tar lengre tid enn en vanlig tannfylling. Noen behandlingsforløp kan innebære to eller flere besøk. Ved det første tannlegebesøket desinfiseres rotkanalen og den gjøres klar for rotfylling. Kanalene blir kledd med en antibakteriell pasta og en midlertidig fylling blir plassert på toppen. 

Ved det andre besøket vil tannlegen sjekke tanna og når all infeksjonen er borte blir rotkanalene og tannen fylt permanent. Noen ganger kan alt gjøres ved det første besøket, men som oftest ønsker tannlegen to besøk. 

Ta kontakt med oss om du har flere spørsmål om rotfylling eller om har noen symptomer som tyder på at du behøver rotfylling.

Hva koster en rotfylling?

Priser varierer ut i fra hvilken tann som behøver rotfylling og hvor mange røtter som må fylles.