Hull i tennene og karies

Hulrom er permanent ødelagte områder i den harde overflaten på tennene dine som utvikler seg til små åpninger eller hull. 

Hulrom, også kalt tannråte eller karies, er forårsaket av en kombinasjon av faktorer, inkludert bakterier i munnen, hyppig matbit, nipper til sukkerholdige drikker og ikke rengjør tennene godt. Hulrom og tannråte er blant verdens vanligste helseproblemer. De er spesielt vanlige hos barn, tenåringer og eldre voksne. Men alle som har tenner kan få hulrom, inkludert spedbarn. 

Hvis hulrom ikke behandles, blir de større og påvirker dypere lag av tennene. De kan føre til alvorlig tannpine, infeksjon og tanntap. Regelmessige tannbesøk og gode børstings- og tanntrådvaner er din beste beskyttelse mot hulrom og tannråte.

Tannlegen Rett Hjem

4 tegn på hull i tennene

Mistenker du at du har hull i tennene? Tegn og symptomer på hulrom varierer, avhengig av omfang og plassering. Når et hulrom akkurat begynner, kan det hende du ikke har noen symptomer i det hele tatt. Når forfallet blir større, kan det forårsake tegn og symptomer som:

1. Tannverk

Spontan smerte eller smerte som oppstår uten noen åpenbar årsak 

2. Tannfølsomhet 

Mild til skarp smerte når du spiser eller drikker noe søtt, varmt eller kaldt 

3. Synlige hull eller groper i tennene 

Brun, svart eller hvit flekker på en hvilken som helst tannflate 

4. Smerter når du biter ned

Du får vondt når du biter.

 

Årsaker til hull i tennene 

Alle som har tenner risikerer å få hulrom. Hulrom er forårsaket av tannråte – en prosess som skjer over tid.

Tannplakk er en klar klebrig film som belegger tennene dine. Det skyldes å spise mye sukker og stivelse og ikke rense tennene godt. Når sukker og stivelse ikke blir renset av tennene, begynner bakterier raskt å mate dem og danner plakk. Plakk som holder seg på tennene kan stivne under eller over tannkjøttlinjen til tannstein (kalkulus). Tannsten gjør plakk vanskeligere å fjerne og skaper et skjold for bakterier. Syrene i plakk fjerner mineraler i tannens harde, ytre emalje. Denne erosjonen forårsaker små åpninger eller hull i emaljen – den første fasen av hulrom. Når områder med emalje er slitt, kan bakteriene og syren nå neste lag av tennene dine, kalt dentin. Dette laget er mykere enn emalje og er mindre motstandsdyktig.

Forfall forekommer oftest i tennene på baksiden (molarer og premolarer). Disse tennene har mange spor, groper og kroker, og flere røtter som kan samle matpartikler. Som et resultat er de vanskeligere å holde rene enn de jevnere og lett tilgjengelige tennene. 

mot syre. Dentin har små rør som direkte kommuniserer med nerven i tannen og forårsaker følsomhet.

Matvarer som klamrer seg fast på tennene i lang tid – som melk, iskrem, honning, sukker, brus, tørket frukt, kake, kaker, hard godteri og mynter, tørr frokostblanding og chips – er mer sannsynlig å forårsake forfall enn mat som lett blir vasket bort av spytt. 

Hyppig matbit eller småspising. Når du jevnlig snacker eller nipper til sukkerholdige drikker, gir du munnbakteriene mer drivstoff for å produsere syrer som angriper tennene og sliter dem. Og å nippe til brus eller andre sure drikker hele dagen bidrar til å skape et kontinuerlig syrebad over tennene. 

 

Når babyer får flasker ved sengetid fylt med melk, formel, juice eller andre sukkerholdige væsker, forblir disse drikkene på tennene i timevis mens de sover, og gir forråtnelsesbakterier. Denne skaden kalles ofte tannråte på tåteflasker. Lignende skader kan oppstå når småbarn vandrer rundt og drikker av en sippy kopp fylt med disse drikkene.

Hvis du ikke renser tennene dine snart etter å ha spist og drukket, dannes plakk raskt og de første forfallstrinnene kan begynne. Fluor, et naturlig forekommende mineral, hjelper til med å forhindre hulrom og kan til og med reversere de tidligste stadiene av tannskader. På grunn av fordelene for tennene tilsettes fluor i mange offentlige vannforsyninger. Det er også en vanlig ingrediens i tannkrem og skylling av munnen. Men flaskevann inneholder vanligvis ikke fluor.

Eldre voksne har også høyere risiko. Over tid kan tennene slites og tannkjøttet kan trekke seg tilbake, noe som gjør tennene mer sårbare for rotråte. Eldre voksne kan også bruke flere medisiner som reduserer spyttstrømmen, noe som øker risikoen for tannråte.

Munntørrhet er forårsaket av mangel på spytt, noe som bidrar til å forhindre tannråte ved å vaske bort mat og plakk fra tennene. Stoffer som finnes i spytt bidrar også til å motvirke syren som produseres av bakterier. Visse medisiner, noen medisinske tilstander, stråling i hodet eller nakken eller visse cellegiftmedisiner kan øke risikoen for hulrom ved å redusere spyttproduksjonen.

Gjennom årene kan tannfyllinger svekkes, begynne å brytes ned eller utvikle grove kanter. Dette gjør at plakk kan bygge seg opp lettere og gjør det vanskeligere å fjerne. Tannlegemidler kan slutte å passe godt, slik at forfall kan begynne under dem.

Halsbrann eller gastroøsofageal reflukssykdom (GERD) kan føre til at magesyre strømmer inn i munnen din (refluks), slites bort emaljen på tennene og forårsaker betydelig tannskade. Dette utsetter mer av dentinet for å angripe av bakterier, og skaper tannråte. Tannlegen din kan anbefale at du konsulterer legen din for å se om gastrisk tilbakeløp er årsaken til emaljetapet ditt.

Anoreksi og bulimi kan føre til betydelig tannerosjon og hulrom. Magesyre fra gjentatt oppkast (rensing) skyller over tennene og begynner å oppløse emaljen. Spiseforstyrrelser kan også forstyrre spyttproduksjonen.

Når tannråte utvikler seg, fortsetter bakteriene og syren marsjen gjennom tennene dine og beveger seg ved siden av det indre tannmaterialet (massen) som inneholder nerver og blodkar. Massen blir hovent og irritert av bakteriene. Fordi det ikke er noe sted for hevelsen å utvide seg inne i en tann, blir nerven presset og forårsaker smerte. Ubehag kan til og med strekke seg utenfor tannroten til beinet.

Komplikasjoner 

Hulrom og tannråte er så vanlige at du kanskje ikke tar dem på alvor. Og du tror kanskje at det ikke betyr noe om barn får hulrom i babytennene. Imidlertid kan hulrom og tannråte ha alvorlige og varige komplikasjoner, selv for barn som ikke har sine permanente tenner ennå. 

Komplikasjoner av hulrom kan omfatte:

 1. merte
 2. Tannabscess
 3. Hevelse eller puss rundt en tann
 4. Skader eller ødelagte tenner
 5. Tyggeproblemer
 6. Posisjonering av tenner etter tanntap 
Tannlegen Rett Hjem

Når skal jeg oppsøke en tannlege?

Du er kanskje ikke klar over at det dannes et hulrom. Derfor er det viktig å ha regelmessige tannkontroller og rengjøringer, selv når munnen føles bra. Imidlertid, hvis du opplever tannpine eller magesmerter, må du oppsøke tannlegen så snart som mulig.

Når hulrom og forfall blir alvorlige, kan du ha: 

 1. Smerter som forstyrrer dagliglivet.
 2. Vekttap eller ernæringsproblemer fra smertefull eller vanskelig å spise eller tygge.
 3. Tanntap, som kan påvirke utseendet ditt, så vel som selvtilliten din I sjeldne tilfeller en tannabscess – en lomme med pus som er forårsaket av bakteriell infeksjon – som kan føre til mer alvorlige eller til og med livstruende infeksjoner

Forebygging 

God munn- og tannhygiene kan hjelpe deg med å unngå hulrom og tannråte. Her er noen tips for å forhindre hulrom. Spør tannlegen om hvilke tips som er best for deg. 

7 tips på forebygging 

 1. Pensle med fluortannkrem etter å ha spist eller drukket. 
 2. Børst tennene minst to ganger om dagen og ideelt etter hvert måltid, ved å bruke tannkrem som inneholder fluor.
 3. For å rengjøre mellom tennene, bruke tanntråd eller bruke et interdentalt rengjøringsmiddel.
 4. Skyll munnen. Hvis tannlegen din føler at du har høy risiko for å utvikle hulrom, kan han eller hun anbefale at du bruker en munnskylling med fluor.
 5. Besøk tannlegen regelmessig.
 6. Få profesjonelle tannrengjøringer og regelmessige muntlige tannlegeundersøkelser som kan bidra til å forhindre problemer eller oppdage dem tidlig. Tannlegen din kan anbefale en tidsplan som passer best for deg. 
 7. Vurder tannforseglingsmidler. Et tetningsmiddel er et beskyttende plastbelegg påført tyggeoverflaten på baktennene. Den forsegler spor og kroker som har en tendens til å samle mat, og beskytter tannemaljen mot plakk og syre.