Munntørrhet

Munntørrhet

Hvordan kan jeg vite at jeg har tørr munn? 

bestill time - munntørrhet

Det er flere symptomer å se etter. Den mest åpenbare er selvfølgelig tørr munn. Noen mennesker føler at spyttet har blitt tykt og klebrig, noe som gjør det vanskelig å snakke eller svelge. Noen mennesker har også en “stikkende” eller svie i munnen og blir følsomme for visse matvarer. Munnen kan bli sår, og det er høyere risiko for tannråte og tannkjøttsykdom. I noen tilfeller kan munnen også bli rød og skinnende. Hvis du har noen av disse symptomene, betyr det ikke nødvendigvis at du har tørr munn. Me det kan være best å snakke med tannlegeteamet eller legen din om det. 

Årsaker til munntørrhet

Munntørrhet kan være et symptom på mange forskjellige problemer og kan skje når du blir eldre. Ofte er det en bivirkning av medisiner – spesielt hjerte-, blodtrykks- og depresjonstabletter. Legen din, apoteket eller tannlegeteamet skal kunne fortelle deg om medisinen din kan forårsake problemer. Munntørrhet kan også være forårsaket av medisinske behandlinger som strålebehandling, eller kirurgi i hodet eller nakken. I noen tilfeller kan munntørrhet være et direkte resultat av en medisinsk tilstand (for eksempel diabetes, lupus, Sjögrens syndrom og blokkerte spyttkjertler).

Kvinner mer utsatt

Kvinner som går gjennom overgangsalderen (ofte kalt ‘forandringen’ eller ‘forandringen av livet’) kan lide av tørr munn. Kvinner som har hatt overgangsalderen og tar hormonbehandling (HRT), kan også oppleve at de lider av tørr munn. Hvis du tar medisiner og har noen av symptomene på tørr munn, snakk med legen din for å se om det kan endres.

Kan jeg forhindre munntørrhet? 

Dessverre ser det ut til at det ikke er noen måte å forhindre problemet på, selv om det finnes produkter for å lette symptomene. 

Problemer med munntørrhet

Spytt hjelper til med å eliminere syren som angriper tennene dine, og er en veldig viktig del av tannhelsen din. Spytt hjelper til med å bryte ned maten mens du tygger, slik at du lettere kan svelge. Noen mennesker opplever at de har problemer med å svelge når spyttstrømmen påvirkes. Spytt er også veldig viktig for å bekjempe tannråte. Det hjelper å bekjempe bakteriene som danner tannplakk og forårsaker tannråte og tannkjøttsykdom. Plakk er den tynne, klissete filmen som stadig formes på tennene. Å ha mindre spytt kan også påvirke smaken på maten og gjør det vanskeligere å spise tørrere matvarer. Noen ganger kan det påvirke talen din, og det gjør det mer sannsynlig at folk får dårlig ånde. 

Produkter mot munntørrhet 

Det er en rekke produkter designet for å hjelpe munnen din til å holde seg fuktig og komfortabel. Dette er vanligvis geler eller spray. Noen har ekstra ingredienser som kan bidra til å forhindre tann- og tannkjøttproblemer. Det er også spesielle produkter som hjelper deg med din daglige munnhygiene (for eksempel tannkrem og skylling av munnen). 

Besøk tannlegen 

Du har høyere risiko for tannråte og tannkjøttsykdom med tørr munn, og disse kan forverres raskere enn vanlig. Ta kontakt med oss om du plages med munntørrhet.

Bestill time

This site is protected by reCAPTCHA and the Google     Privacy Policy and     Terms of Service apply.