Hvor ofte bør jeg bytte tannbørste?

Når sist du byttet ut tannbørsten?

Vi kaster utgått mat, lager vitaminer og kosttilskudd på nytt, og erstatter ofte våre skjønnhetsprodukter, men når byttet du sist din tannbørste? Her følger noen viktige regler og tips du bør følge for å opprettholde optimal tannhelse.

Tannlegen Rett Hjem tannbørste

3 grunner til å bytte tannbørsten

De fleste tannleger, og American Dental Association (ADA), anbefaler å bytte tannbørste hver 3. måned. Overtid, tannbørster går gjennom normal slitasje og blir mindre effektive når de fjerner plakk fra tenner og tannkjøtt.

 1. Studier har funnet ut at rundt 3 måneder er når bustene brytes ned og mister effektivitet.
 2. Et annet hensyn vi vanligvis ikke tenker på (og sannsynligvis ikke liker å tenke på) er at bakterier kan gjemme seg og bygge seg opp i tannbørstehårene. Dette gjør det viktig å bytte ut tannbørsten etter forkjølelse, eller risikere mulig reinfeksjon.
 3. Sopp og bakterier kan også utvikle seg i bustene hvis de ikke blir tatt vare på ordentlig. Forsikre deg om at du skyller av og tørker tannbørsten grundig etter bruk. Sørg for å dekke til tannbørstehodet når du er på reise for å beskytte det og redusere spredningen av bakterier.

Hvis du ikke kan huske nøyaktig hvor lenge det har gått bør du sjekke om:

 • tannbørsten er utslitt
 • tannbørsten har mørke farge endringer, noe som er et tegn av mugg.

Hva skjer hvis du ikke skifter tannbørste ofte nok?

 • Bakterier og sopp akkumuleres på tannbørstehårene
 • Én risiko inkluderer å skade tannkjøttet, da gamle tannbørster blir ineffektive når du fjerner plakk fra tennene, noe som fører til tannkjøttbetennelse.

6 ting du bør tenke på når du skal kjøpe ny tannbørste

 1. Be tannlegen under neste tannkontroll og rengjøring for anbefalinger om hva du bør kjøpe basert på dine individuelle behov, din spesielle tannhelsetilstand osv.
 2. Noen vanlige forslag blant tannleger er å se etter tannbørster med myke børster, ettersom harde bust skader tennene og tannkjøttet ditt. Velg en tannbørste som har et hode stort nok til at det dekker en eller to tenner om gangen.
 3. Bruk en tannkrem som inneholder fluor.  
 4. Bruk munnvann for å bekjempe plakk og tannkjøttbetennelse.
 5. Ikke glem tanntråd!
 6. Vurder å investere i en elektrisk tannbørste, da disse har vist seg å forbedre oral helse utover hva en manuell tannbørste kan gjøre ved å fjerne plakk, redusere tannkjøttbetennelse og eliminere tennfarging.

Hør med din tannlege og få hjelp om hva som passer best for dine behov.