Si AHH.... og se hva din tunge sier om helsen din

Hvordan ser tungen din ut?

Tungen er mer enn bare en tilfeldig kroppsdel og den spiller en nøkkelrolle i vår evne til å smake og svelge mat. Tro det eller ei, men tungen din kan også gi tannlegen din ledetråder til både oral helse og din generelle helse. Faktisk kan du bli overrasket over hva denne kroppsdelen din kan fortelle deg om din helse.

Gjør deg klar til å si “Ahhhhhhh!”

munntørrhet

6 ting tungen kan forteller deg

1. Hvit belegg 

Tungen din skal være en nydelig rosa nyanse. Hvis deler av tungen din ser ut til å være belagt med en hvit substans, kan dette være munntrost, en gjærovervekst som oppstår i munnhulen. Selvfølgelig kan det bare være hvitaktig av å ikke pusse tungen hver gang du pusser tennene. Du gjør det, ikke sant? 

2. Hvite lapper 

Leukoplakia er en tilstand som kan skje hvis tungen har blitt irritert, for eksempel med røyking eller tobakkbruk. Hver medisinsk fagperson vil råde deg til å slutte med tobakksvanen, men det er til slutt opp til deg. Hvis du ser hvite flekker på tungen din bør du be din tannlege sjekke den for å utelukke kreft.

3. Altfor rød

Om din tunge er altfor rød kan være et symptom på en Kawasaki sykdom, som er oftere forbundet med vitaminmangel, for eksempel folsyre eller B-12. Løsningen kan være å bare legge til et vitamintilskudd til morgenmoothien. Det er ikke så ille, ikke sant?

4. Uregelmessige røde humpete lapper

Hvis tungen din ser ut som et grovt tegnet kart over uregelmessige røde og humpete flekker, er dette ikke et tegn om at du snart skal på tur. Du lider kanskje av høy feber, i så fall er det å ta en lang reise utenlands det siste du burde gjøre!

5. Sår og følsom

Hvis tungen din er for følsom på ett sted eller overalt, kan du ha matallergi eller utvikle kreft. Du bør ikke bekymre deg for det, med mindre det ikke forsvinner etter en stund. Ta kontakt med din tannlege og få en grundig sjekk.

6. Hårete

Jepp, høres rart ut, men noen ganger kan en opphopning av proteiner føre til at det ser ut som du har små hår på tungen. Vanligvis vil en god børsting eller tungeskraping ta vare på den, men hvis den ikke gjør det, er en tur til tannlegen i orden.