Hull i tennene

Hull i tennene

Å få hull i en tann eller hull i flere tenner opplever mange av oss. Det kan være vondt, men det er da ekstra viktig å besøke en tannlege så fort du mistenker at du har et hull. Tannlegen vil da undersøke deg og se hvor stort hullet er, og på hvilken måte man best kan fylle hullet. Om du har tannpine som kommer av hull i tennene er en tannfylling en bra måte å reparere dette på. Tannen blir renset, fylt på nytt, støpt om, og du kan forhindre ytterligere tannråte. Det finnes forskjellige typer tannfyllinger og  prisene kan variere. Du kan lese mer om de forskjellige typene nedenfor.

tannfylling

Tannfylling er det tannlegen bruker for å fylle hulrommet i tannen. Om du ikke får fylt hullet med fylling kan det bli større over tid. Dette kan føre til at det blir dypere og at du til slutt behøver en rotfylling. Jo raskere et hull blir oppdaget og fylt, desto mindre sannsynlig er det at du får problemer senere. Å rotfylle en tann koster mer enn en tannfylling, så det er derfor bedre å få det gjort så tidlig som mulig.

Regelmessige undersøkelser hos tannlegen er viktig, og på disse undersøkelsene kan tannlegen undersøke om det er begynnelse på hull, eller om det har oppstått hull i en av dine tenner. Desto mindre hullet er, desto mindre fylling behøver du, som igjen betyr at kostnaden blir lavere. Om du ikke behandler hull i tennene kan hullet føre til kraftig tannpine, dårlig ånde, infeksjon og i verste fall tap av tenner. Hull i tenner er noe vi alle kan få, i alle aldre. Kanskje har du en gnagende tannpine, vond smerte i en tann eller kjenner at en bit av en tann mangler? 

Ved tannpine finnes det noen ting du gjøre selv for å minske smerten fram til at du har kommet deg til en tannlege. Les om tips ved tannverk her.

4 årsaker til hvorfor du kan få hull i tennene:

Bakterier i munnen elsker sukker. Bakterier danner plakk på tennene av sukker vi spiser. Plakk kan danne tannråte og dette er den vanligste årsaken til hull i tennene. Emaljen skal beskytte tannen og derfor har hver tann et lag med emalje som ligger rundt selve tannen. Når du spiser noe som inneholder sukker vil plakk dannes på tennene. Syrene i plakk mykner og løser opp emaljen din som forårsaker små hull i tennene (og som blir større om vi ikke fyller dem).

Syre erosjon er en av de primære orale problemene vi mennesker har. Når du spiser eller drikker matvarer som inneholder mye sukker vil disse matvarene produsere en syre som angriper emalje beskyttelsen av tennene dine. Denne type av “angrep” på dine tenner vil ha en skadelig innvirkning på kvaliteten til tennene dine. Det er derfor viktig å tenke på hva du spiser og drikker fra når du er ung. Sitron kan for eksempel ha en syre i seg som har etsende egenskaper på emaljen. Emaljen på tennene kan bli slitt av syrer i visse matvarer og drikkevarer. 

Tannerosjon kan være en av mange årsaker til hvorfor du kan ha tannverk. Når syre fra matvarer etser seg på tannemaljen oppstår tannerosjon. Dette fører til et hardt ytre lag som gir tenne en struktur (noen kan kalle det chipping).

Tegn på tannerosjon kan være:

  1. tannverk
  2. missfarging
  3. gjennomsiktlighet
  4. sprekker og fordypninger

Om du pusser tennene for hardt kan du skade tennene. Du kan få slitasje og derfor er det viktig at du pusser med rett tannbørste og på rett måte. Din tannlege vil vise deg hvordan du skal pusse dine tenner på undersøkelsen og gi deg tips til hva slags tannbørste og tannkrem du bør bruke.

Hva foregår under en tannfylling? 

Å fylle en tann kan forbindes med smerte og ubehag for mange, men tannlegen vil alltid bedøve området rundt tannen før den fylles. I dag har tannleger bra utstyr og teknikker som gjør at du nesten ikke kjenner at du får bedøvelse eller at tannen blir fylt. Bedøvelsen er en lokal bedøvelse (injeksjon) og påvirker området rundt tannen du skal fylle. Om du allikevel har tannlegeskrekk og kjenner deg engstelig for dette kan du prate med din tannlege og få hjelp før du skal fylle en tann. Narkose er også et alternativ for deg som ikke ønsker lokalbedøvelse i form av sprøyte.

Etter fylling av en tann kan du være litt bedøvet i området rundt tannen, men dette vil gå over etter noen timer. Tannlegen vil fjerne den forråtnede delen av tannen. Deretter former tannlegen tannen på nytt, rengjør og tørker den slik at den kan få fyllingen. Fyllingen består av glassionomer eller kompositt. Etter at fyllingen er på plass og tannen er rengjort og pusset vil tannlegen kontrollere at bittet føles riktig når du biter sammen. 



Forskjellige typer av fylling

Hvilken type fylling du trenger vil være avhengig av hvor mye skade det er, hvilken tann som er berørt og hvor stort hullet er. Tannlegen din vil gå gjennom de forskjellige alternativene sammen med deg slik at dere sammen kan komme fram til den beste løsningen for deg.

Typer av tannfyllinger:

En glassionomer sement (GIC) er et tannrestaurerende materiale som brukes hos tannlegen som fyllmateriale.

Komposittfyllinger er det folk ofte kaller ‘hvite fyllinger’, og kan tilpasses slik at fargen blir lik den du allerede har på dine tenner. De ser naturlige ut, så de er flotte hvis fyllingen din blir synlig når du smiler, ler eller snakker.

En krone, innlegg og onlay

Om større deler av tannen er skadet eller borte kan det være bedre å lage et innlegg enn å lage en plastfylling av kompositt. Eksempler på dette kan være at store deler av tannen er borte og tannlegen ser at en vanlig fylling ikke kommer til å gi et like bra resultat, eller at det finnes en risiko for at tannen kan knekke med en vanlig fylling.

Et innlegg gir betydelig bedre beskyttelse til nabotennene, og gir et bedre estetisk resultat. Et mindre innlegg er noe som plasseres i tannen, og et onlay er et større innlegg som plasseres tannen. En krone (innlegg) koster mer enn en vanlig fylling (se våre prislister her) så du kan diskutere med tannlegen din hva som passer best for deg.

Innlegg kan være laget av kompositt eller porselen. Porselen kan være ideelt hvis du leter etter noe som skal virke “usynlig”, som for eksempel på en framtann. Hvis tannhulen er veldig dyp, eller midten av tannen er skadet, kan det hende at du trenger en rotfylling.

Hvordan kan du unngå fyllinger i fremtiden?

Vi vil helst slippe tannfylling, tannverk og unødvendige kostnader hos tannlegen. Å gjøre en god jobb hjemme er derfor svært viktig for å forebygge hull i tennene.

Her er 6 gode råd på hvordan du holder ved like friske tenner:

  1. Unngå/kutte ned på sukker og sure mat- og drikkevarer. 
  2. Om du spiser/drikker noe som er syrligt for tennene eller som inneholder mye sukker er det viktig at du børster tennene godt og bruker fluor.
  3. Oppsøke tannlegen eller tannpleieren regelmessig. 
  4. Rengjør mellom tennene og bruk tanntråd.
  5. Børste tennene to ganger om dagen i to minutter. 
  6. Bruk riktig tannkrem; tannlegen eller tannpleieren kan gi deg råd om hva som er best for deg.