Dårlig ånde

Dårlig ånde

Dårlig ånde, også kalt halitose, kan være pinlig og i noen tilfeller til og med forårsake angst. Det er ikke rart at butikkhyllene er overfylte med tyggegummi, mynter, munnvann og andre produkter designet for å bekjempe dårlig ånde. Men mange av disse produktene er bare midlertidige tiltak fordi de ikke adresserer årsaken til problemet. 

dårlig ånde

Årsaker til dårlig ånde

Visse matvarer, helsemessige forhold og vaner er blant årsakene til dårlig ånde. I mange tilfeller kan du forbedre dårlig ånde med jevnlig riktig munnhygiene. Hvis enkle selvpleie teknikker ikke løser problemet, må du kontakte tannlegen eller legen din for å være sikker på at en mer alvorlig tilstand ikke forårsaker dårlig ånde.

Symptomer på dårlig ånde

Lukt av dårlig ånde varierer, avhengig av kilden eller den underliggende årsaken. Noen mennesker bekymrer seg for mye for pusten selv om de har liten eller ingen munnlukt, mens andre har dårlig ånde og ikke vet det. Fordi det er vanskelig å vurdere hvordan ditt eget pust lukter, spør en nær venn eller slektning om å bekrefte spørsmålene om dårlig ånde. 

8 mulige årsaker til dårlig ånde

Mest dårlig ånde starter i munnen din, og det er mange mulige årsaker. De inkluderer: 

1. Mat

Nedbrytningen av matpartikler i og rundt tennene kan øke bakteriene og forårsake dårlig lukt. Å spise visse matvarer, som løk, hvitløk og krydder, kan også forårsake dårlig ånde. Etter at du har fordøyd disse matvarene, kommer de inn i blodet ditt, blir ført til lungene og påvirker pusten. 

2. Tobakksprodukter

Røyking forårsaker sin egen ubehagelige munn lukt. Røykere og orale tobakksbrukere er også mer sannsynlig å ha tannkjøttsykdom, en annen kilde til dårlig ånde. 

3. Dårlig tannhygiene

Hvis du ikke børster og flosser daglig, forblir matpartikler i munnen din og forårsaker dårlig ånde. En fargeløs, klebrig film av bakterier (plakk) dannes på tennene. Hvis ikke børstet bort, kan plakk irritere tannkjøttet og til slutt danne plakkfylte lommer mellom tennene og tannkjøttet (periodontitt). Tungen din kan også fange bakterier som gir lukt. Proteser som ikke rengjøres regelmessig eller ikke passer ordentlig, kan inneholde lukt fremkallende bakterier og matpartikler. 

4. Tørr i munnen

Spytt hjelper deg med å rense munnen, fjerne partikler som forårsaker dårlig lukt. En tilstand som kalles tørr munn eller xerostomia kan bidra til dårlig ånde fordi produksjonen av spytt reduseres. Munntørrhet forekommer naturlig under søvn, noe som fører til “morgenpust”, og det forverres hvis du sover med åpen munn. Kronisk tørr munn kan være forårsaket av et problem med spyttkjertlene og noen sykdommer.

5. Medisiner

Noen medisiner kan indirekte gi dårlig ånde ved å bidra til tørr munn. Andre kan brytes ned i kroppen for å frigjøre kjemikalier som kan bæres på pusten. 

6. Infeksjoner i munnen

Dårlig ånde kan skyldes kirurgiske sår etter oral kirurgi, for eksempel tannfjerning, eller som et resultat av tannråte, tannkjøttsykdom eller magesår. 

7. Andre munn-, nese- og halsbetingelser

Dårlig ånde kan av og til stamme fra små stener som dannes i mandlene og er dekket av bakterier som gir lukt. Infeksjoner eller kronisk betennelse i nese, bihuler eller hals, som kan bidra til postnasal drypp, kan også forårsake dårlig ånde.

8. Andre årsaker

Sykdommer, for eksempel noen kreftformer, og tilstander som metabolske forstyrrelser, kan forårsake en særegen pustelukt som et resultat av kjemikalier de produserer. Kronisk tilbakeløp av magesyrer (gastroøsofageal reflukssykdom eller GERD) kan være assosiert med dårlig ånde. Dårlig ånde hos små barn kan være forårsaket av et fremmedlegeme, for eksempel et stykke mat, lagt i neseboret

Når skal jeg oppsøke lege? 

Hvis du har dårlig ånde, kan du gå gjennom munnhygiene. Prøv å gjøre livsstilsendringer, for eksempel å pusse tennene og tungen etter å ha spist, bruke tanntråd og drikke mye vann. Hvis din dårlige ånde vedvarer etter å ha gjort slike endringer, må du oppsøke tannlegen din. Hvis tannlegen din mistenker at en mer alvorlig tilstand forårsaker dårlig ånde, kan han eller hun henvise deg til en lege for å finne årsaken til lukten.